ANKARA-KONYA YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU
Ankara - Konya Yüksek Hızlı Demiryolu, Temmuz 2009'da Yapı Merkezi tarafından Büyük Mevlâna’nın “Aşk ile gelin” çağrısından kuvvet alarakbaşlamış ve Ağustos 2011'de hizmete girerekrekor kırmıştır. Bu proje kapsamında Ankara ile Konya arasındaki seyahat süresinin 10,5 saatten 1 saat 15 dakikaya düşürülerek, şehirlerarası taşımacılık problemlerinin kalıcı olarak çözülerek daha rahat, çağdaş, hızlı ve ekonomik bir şekilde sağlanması planlanmıştır.
Proje kapsamında, Yapı Merkezi çalışanlarının dayanışmasıyla, sadece Türkiye'de değil yurt dışında da benzeri görülmemiş bir çalışma temposuna ulaşılmıştır. Her gün yaklaşık 1 km'lik tek hat döşenerek binlerce malzeme işlenmiştir. Zaman zaman günlük hat döşeme hızı 3 km'ye kadar yükselmiştir. Proje bu haliyle dünyanın en kısa sürede tamamlanan demiryolu unvanını almıştır. Diğer yüksek hızlı tren projelerine kıyasla, Ankara-Konya Hızlı Tren Demiryolu dünyanın en ekonomik projesidir.
Projenin Kapsamı
Projedeki tüm hat üstyapısı, elektrifikasyon, sinyalizasyon, telekomünikasyon, merkezi kontrol sistemlerinin tasarım, üretim, montaj, işletmeye alınması ve personel eğitim hizmetleri Yapı Merkezi tarafından gerçekleştirildi.
Hat üstyapısı işleri (balast altıve balast tabakaları, travers, ray, makas vb.) Yapım ve işletmeye alma işleri
Elektrifikasyon işleri (transformatör merkezleri, katener sistemi, uzaktan kumada merkezi) tasarım, üretim, montaj ve işletmeye alma işleri
Sinyalizasyon sistemi tasarım, üretim, montaj ve işletmeye alma işleri
Telekomünikasyon işleri (gsm-r sistemi, transmisyon sistemi, fiber optik ve haberleşme kablo altyapısı, telefon-anons-yolcu bilgilendirme sistemleri) tasarım, üretim, montaj ve işletmeye alma işleri
İdare personelinin eğitim hizmetleri
Projenin Kısa Özeti
8.000 pafta Proje
3.3 milyon ton Balast
240.000 tonTravers
40.000 ton Kablo Kanalı
60.000 ton ray
8.000 Katener Direği
5.000 km Kablo
21 adet Teknik Bina
4 adet Trafo İstasyonu ve Kumanda Merkezi